Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel

Net bezig je (stads)tuin, terras, balkon of gevel een frisse lenteboost te geven? Pas dan op dat je niet per ongeluk vaste planten verwijdert. Sommige planten zie je namelijk (nog) niet, maar ze zijn er wel!

Een vaste plant is een kruidachtige (niet-houtige) plant die langer leeft dan twee jaar. Sommige soorten bloeien pas na jaren voor het eerst, andere jaar na jaar.

Groenblijvend
Een vaste plant bloeit gemiddeld maar zo’n drie weken per jaar. Veel soorten houden hun bladeren vast, ook in de winter. Sommige worden aangeduid met ‘groenblijvend’ maar verkleuren naar geel of verliezen toch nog hun blad. Dat zie je bijvoorbeeld als het een periode extreem droog of koud is geweest. In de regel klopt het wanneer er gesproken wordt van groenblijvend. Ze houden het hele jaar hun blad.

Ze zijn niet dood
Groenblijvend wordt wel eens verward met winterhard, maar het betekent echt iets anders. Winterharde planten kunnen tegen temperaturen onder nul en slaan hun reservevoedsel op in de bol, knol of wortels. Dit kan ook een groenblijvende soort zijn, vandaar de verwarring. Er zijn ook soorten die winterhard zijn maar verdwijnen uit je tuin, bak of pot. Tenminste, dat lijkt zo. Vaak wordt gedacht dat een plant altijd dood is als ‘ie afsterft. Zonde, want ze belanden om die reden vaak in de GFT-bak. Voor veel soorten gaat het leven gewoon door, ook in de winter en ondergronds.

Ideale omstandigheden
Alle bloemen, planten, heesters en bomen vragen elk om hun eigen ideale omstandigheden om in te groeien en bloeien. Wat ze precies nodig hebben, of welk onderhoud je eventueel moet plegen, is te vinden op het kaartje of label bij de aangekochte plant. Bekijk de kenmerken goed, want zo kun je jarenlang genieten van de planten en voorkom je dus ook dat ze onnodig in de GFT-bak belanden.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.