tuinplanten in terracotta potten bij buitenkraan

Wist je dat tuinieren heel makkelijk kan zijn? Zelfs als je een wat grotere tuin hebt? Als je kiest voor vaste planten heb je minder onderhoud aan jouw tuin, terras of balkon en kun je er jarenlang van genieten! 

Maar wat zijn vaste planten eigenlijk? Kort gezegd zijn het planten die elk jaar terugkomen. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Inheemse soorten (die van nature in Nederland voorkomen) vind je ook veel in de natuur. Vaste planten overwinteren met hun wortels, in het voorjaar komen ze weer op met nieuwe bladeren en bloemen. Ook diverse bolbloemen, zoals krokussen, sneeuwklokjes, blauwe druifjes en hyacint zijn vaste planten. Ze worden aangeduid met de term ‘verwildering’, oftewel ze vermeerderen zichzelf met nieuwe bolletjes of zaad. Wij verkopen ze in de webshop!

Concurrenten

De meeste vaste planten hebben relatief veel blad. Door te weinig licht, blijft onkruid daardoor weg. Dat scheelt onderhoud! Vaste planten lopen vaak al vroeg in het voorjaar uit, waardoor ze veel onkruiden zelfs vóór zijn. Sommige soorten, zoals bijvoet, ijzerhard en vrouwenmantel, produceren zelfs natuurlijke stoffen die onkruiden remmen in het kiemen. Handig! Ook kunnen planten onderling concurreren. Exemplaren met een groot wortelstelsel winnen het na verloop van tijd van onkruid. 

Gezonde planten

Met de Urban Plant Kit kies je voor biologische vaste planten. Dit pakket is vanaf maart 2021 in onze webshop verkrijgbaar en bestaat uit tuinplanten die gekweekt zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Ze zijn opgegroeid in hun eigen, natuurlijke tempo in een gezonde bodem vol leven. Die ideale omstandigheden kun je met onze planten heel gemakkelijk ook creëren op jouw balkon, terras of in de tuin, mits je de planten niet bespuit met een chemisch goedje, want daar gaan nuttige diertjes, zoals bijen, dood van. We hebben ze juist nodig voor bestuiving van gewassen, ook jouw planten en bloemen. Bovendien dienen ze als voedsel voor andere grotere dieren, zoals vogels. De Urban Plant Kit-planten zet je met pot en al de grond in. Snel en makkelijk!

Sierwaarde

De planten in de Urban Plant Kit zijn zo uitgezocht, dat ze zich prettig voelen op nagenoeg elke plek. Ze kunnen in de zon of half in de schaduw en gedijen goed in een water- en lucht doorlatende grond. Wij verkopen bijvoorbeeld geen schaduwplanten omdat ze zouden doodgaan in de volle zon. Of waterminnende exemplaren, want die doen het niet in een pot, op het terras of in de gemiddelde tuin. We kijken ook naar de bloeitijd; wanneer de een is uitgebloeid, komt een andere op. Zo kun je jaarrond genieten van jouw planten! Tip: laat in de herfst de uitgebloeide knoppen en dorre stengels zitten. Insecten, amfibieën en kleine zoogdieren profiteren van het oude loof, ze overwinteren erin én vele soorten behouden hun sierwaarde, zoals de zonnehoed, ereprijs, hemelsleutel en diverse grassen. Prachtig wanneer er rijp of sneeuw op ligt! 


De Urban Plant Kit is vanaf maart 2021 verkrijgbaar in vier verschillende stijlen.