tuinplanten in terracotta potten bij buitenkraan

Waarom Green Up The City kiest voor biologische vaste planten

Wist je dat tuinieren heel makkelijk kan zijn? Als je kiest voor vaste planten heb je minder onderhoud aan jouw tuin, terras of balkon en kun je er jarenlang van genieten! 

Maar wat zijn vaste planten eigenlijk? Kort gezegd zijn het planten die elk jaar terugkomen. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Inheemse soorten (die van nature in Nederland voorkomen) vind je ook veel in de natuur. Vaste planten overwinteren met hun wortels. Veel soorten overwinteren zowel boven- als ondergronds en veel soorten verliezen in de herfst en winter het 'loof' en komen in het voorjaar of zomer weer op met nieuwe bladeren en bloemen. Ook diverse bolbloemen, zoals krokussen, sneeuwklokjes, blauwe druifjes en hyacint behoren tot vaste planten. Veel soorten worden aangeduid met de term ‘verwildering’, oftewel ze vermeerderen zichzelf met nieuwe bolletjes of zaad. Wij verkopen ze in de webshop!

Concurrenten
De meeste vaste planten hebben relatief veel blad. Omdat er onder dit blad weinig licht valt, blijft onkruid daardoor weg. Dat scheelt onderhoud! Vaste planten lopen vaak al vroeg in het voorjaar uit, waardoor ze veel onkruiden zelfs vóór zijn. Sommige soorten, zoals bijvoet, ijzerhard en vrouwenmantel, produceren zelfs natuurlijke stoffen die onkruiden remmen in het kiemen. Handig! Ook kunnen planten onderling concurreren. Exemplaren met een groot wortelstelsel winnen het na verloop van tijd van onkruid. 

Biologische planten zijn gezonde planten
Wij kiezen bewust voor biologische vaste planten omdat we dan zeker weten dat ze gekweekt zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Ze zijn opgegroeid in hun eigen, natuurlijke tempo in een gezonde bodem vol leven. Die ideale omstandigheden kun je met onze planten heel gemakkelijk ook creëren op jouw balkon, terras of in de tuin, mits je de planten niet bespuit met een chemisch goedje, want daar gaan nuttige diertjes, zoals bijen, dood van. We hebben ze juist nodig voor bestuiving van gewassen, ook jouw planten en bloemen. Bovendien dienen ze als voedsel voor andere grotere dieren, zoals vogels. 'GUTC' planten kunnen met pot en al de grond in. Snel en makkelijk. 


Sierwaarde
De door ons geselecteerde tuinplanten voelen zich prettig in de stad. Ze kunnen in de zon of half in de schaduw en gedijen goed in een water- en lucht doorlatende grond. Wij verkopen bijvoorbeeld liever geen schaduwplanten omdat ze zouden doodgaan in de volle zon. Of waterminnende exemplaren, want die doen het niet in een pot, op het terras of in de gemiddelde tuin. Zo kun je jaarrond genieten van jouw planten! Tip: laat in de herfst de uitgebloeide knoppen en dorre stengels zitten. Insecten, amfibieën en kleine zoogdieren profiteren van het oude loof, ze overwinteren erin én vele soorten behouden hun sierwaarde, zoals de zonnehoed, ereprijs, hemelsleutel en diverse grassen. Prachtig wanneer er rijp of sneeuw op ligt! Biologische tuinplanten zijn bij ons verkrijgbaar in de webshop en in onze winkel in Alkmaar, De Stadskas (terrein Sluistuinen).

Urban Plant Kit
Een duurzaam alternatief voor de bos bloemen is de Urban Plant Kit. Een cadeaupakket die je zelf kunt vullen met 4 biologische tuinplanten. Je hebt niet alleen veel langer plezier van dit cadeau maar je helpt ook nog eens de biodiversiteit te verbeteren! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.